Van chaos naar overzicht: waarom opruimen niet lukt (en wat werkt)

Hoe krijg je je huis weer op orde als het voelt als één grote chaos?

Je herkent het vast: je komt thuis en struikelt over schoenen en tassen in de gang, je aanrecht staat vol met gebruikte koffiekoppen en overal liggen spullen waar je nog iets mee moet. Je wilde net beginnen met opruimen, maar voordat je het weet zit je op je telefoon of ben je bezig met iets anders.

Elke keer neem je je voor om alles écht aan te pakken, maar het voelt zo overweldigend dat je niet weet waar je moet beginnen. Het resultaat? Nog meer chaos. En als je hoofd al vol zit met je werk, afspraken, kinderen en je sociale leven, dan is er weinig mentale ruimte over om ook nog structuur in huis te brengen.

In dit artikel deel ik drie valkuilen waardoor opruimen niet lukt én vooral hoe je ze kunt oplossen. Want dat is waar je het voor doet: een opgeruimd huis voor meer rust in je hoofd.

VALKUIL 1: VERPLAATSEN IN PLAATS VAN OPRUIMEN

Een klassieker: je bent niet echt aan het opruimen, je verplaatst alleen maar spullen.

Denk aan die stapel papieren die van de eettafel naar je bureau verhuist (en weer terug). Of speelgoed en losse rommeltjes die je in een mand of kast gooit zodat het uit het zicht is. En wat dacht je van dat “even snel opruimen” als er bezoek komt? Je schuift alles in een la of een kast en… probleem (tijdelijk) opgelost.

Maar eigenlijk stel je beslissingen uit, waardoor de rommel zich blijft opstapelen. En hoe voller je kasten, hoe meer stress je krijgt, want waar begin je als alles vol is?

Oplossing: Neem meteen een beslissing

  • Vraag jezelf af: Is dit iets wat ik écht nodig heb of gebruik?

  • Geef spullen een vaste plek en houd je eraan.

  • Gebruik de “one touch rule”: Raak een voorwerp maar één keer aan en beslis, als het een gemakkelijke beslissing is, meteen wat ermee moet gebeuren. Dat beperkt je stapels die je later nog eens moet uitzoeken. Een voorbeeld zijn de enveloppen van post of de reclame die er tussenzit. Dat maakt de post waar je echt iets mee moet al sneller te verwerken en minder overweldigend. Een grote stapel post geeft vaak stress bij mijn klanten waardoor ze ook sneller gaan vermijden.

VALKUIL 2: EMOTIONELE WAARDE EN “MAAR DAT KAN NOG HANDIG ZIJN”

Sommige spullen zijn makkelijk weg te doen (lege verpakkingen, kapotte dingen), maar andere hebben een emotionele lading.

Denk aan kleding waar je ooit veel geld aan hebt uitgegeven, spullen van je kinderen, cadeaus of dingen die van een dierbare zijn geweest. En dan is er nog die valkuil van “ik kan het ooit nog gebruiken” – zoals dat ene apparaat in de keuken of die stapel boeken die je nog altijd wilt lezen.

Het probleem? Als je moeite hebt met beslissingen nemen of iets moet blijven of weg kan dan vind je ook vaak een reden om te bewaren. Maar als je elk voorwerp een excuus geeft, blijft je huis vol.

Iets wat ik vaak zie bij mijn klanten is dat ze door hun creatieve brein overal mogelijkheden in zien. Ook in de kapotte dingen, misschien kun je het nog maken of ooit hergebruiken als een creatief project. Met die gedachten kun je veel spullen verzamelen met een waslijst aan toekomstige projecten waar je eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt.

Oplossing: Doorbreek je bewaarpatronen

  • Stel jezelf kritische vragen: Gebruik ik dit écht? Zou ik het opnieuw kopen? Bewaar ik het uit schuldgevoel? Als het een nieuw creatief project is: heb ik daar tijd voor?

  • Beperk “voor het geval dat”: Als je iets al een jaar niet hebt gebruikt, hoe groot is de kans dat je het wél gaat gebruiken? Of hoeveel spullen heb je driedubbel nodig?

Een huis vol spullen die je niet gebruikt, maar waar je je aan vastklampt, is niet hetzelfde als een huis vol waardevolle herinneringen. Kies bewust wat je écht wilt bewaren. Een voordeel daarvan is dat je daardoor ook ruimte gaat geven aan de spullen waar je echt blij van wordt.

VALKUIL 3: JE OPBERGSYSTEMEN WERKEN NIET VOOR JOU

Je denkt misschien dat meer opbergruimte de oplossing is, maar extra kasten en opbergboxen zorgen er vaak alleen maar voor dat je méér spullen verzamelt. Om die reden staat een zolder ook vaak vol. Mijn zolder vroeger had een vlisotrap, ideaal: je gooit het op zolder doet de klep dicht en je ziet het niet meer.

Daarnaast is een groot probleem bij bijvoorbeeld ADHD dat spullen rond gaan slingeren of snel ergens neergelegd worden waardoor je vergeet waar je ze gedachteloos neergelegd hebt. Veel spullen hebben geen vaste plek of zijn niet logisch opgeborgen. Hierdoor ben je constant dingen kwijt.

Oplossing: Zorg dat opbergen makkelijker wordt dan laten liggen

  • Zorg voor een logische plek: Bewaar dingen op de plek waar je ze gebruikt. Je post in een la in de keuken? Niet handig. Zoek een plek waar je bijvoorbeeld je laptop of planner hebt liggen en kies een vast moment in je planning om je post te verwerken.

  • Maak opruimen visueel en eenvoudig: Gebruik open opbergsystemen zoals manden en doorzichtige bakken. Als je niet ziet wat er in een kast ligt, vergeet je het. En voordat je nu naar de winkel rent voor een set mooie manden en bakken: ga eerst ontspullen en kijk dan pas wat je echt nodig hebt zodat het systeem ook werkt.

  • Minimaliseer in plaats van verplaatsen: Hoe minder spullen je hebt, hoe makkelijker je huis netjes blijft. Minder spullen gaat jou enorm veel rust geven als je weet dat je veel moeite hebt met opruimen en snel overweldigd raakt. Een druk brein heeft veel baat bij een rustige omgeving.

Hoe verder?

Het draait niet om alles perfect geordend hebben maar om een systeem dat bij jouw brein past. Ik hoop dat deze drie valkuilen je inzicht geven in waarom opruimen moeilijk blijft met deze valkuilen en hoe je het kunt aanpakken.

Wil je écht stappen zetten en rust in je huis én hoofd krijgen? En kun je daar wel wat hulp bij gebruiken?

👉 Plan dan een gratis kennismakingsgesprek en ontdek hoe ik je kan helpen om van chaos naar overzicht te gaan! Kennismaken en samen in kaart brengen waar je tegenaan loopt is geheel vrijblijvend.

Elles Kessels

Werkzaam in de ggz zorg als agoog. Opgeleid als professional organizer en budgetcoach. Werk in het zorgdomein en in de particuliere sector.

Vorige
Vorige

Hoe een opgeruimd huis je mentale gezondheid verbetert

Volgende
Volgende

Kan Minimalistisch wonen helpen bij ADHD? Zo schep je rust en focus